بحران اقتصادی و فلسفه
معرفی کتاب فلسفه در زمان بحران اقتصادی : پراگماتیسم و اقتصاد
نویسندگان: کنت دبلیو. استیکرز و کرزیستف پایوتر اسکو رانسکی
انتشارات: راتلج
معرفی از: زهرا نیکنام
تخمین زمان مطالعه: ۳ دقیقه
در صفحه معرفی کتاب اینبار به کتابی میپردازیم که قصد دارد سوال عمیقی را مطرح کند اینکه آیا ممکن است بحرانهای جاری در اقتصاد و حرفه اقتصاد ریشه در تفکیک اقتصاد از فلسفه و اخلاق داشته باشد؟
دو هزار سال پیش، اقتصاد در غرب شاخهای از اخلاق یا فلسفه اخلاق بود. در حال حاضر، تعداد کمی از اقتصاددانان معتقد به ارتباطی نزدیک میان علم اقتصاد و فلسفه اند.
با این حال، آیا ممکن است بحرانهای جاری در اقتصاد و حرفه اقتصاد ریشه در تفکیک اقتصاد از فلسفه و اخلاق داشته باشد؟
فلسفه عملی (عملگرایی) امریکایی در میان سنتهای فلسفی مختلف معاصر، به طور خاص، دربارۀ اقتصاد بحث میکند؛ چراکه دیدگاه فلسفه عملی این است که فلسفه ابزاری برای حل مشکلات واقعی (شخصی – اجتماعی) است.
این کتاب در ۱۲ فصل و در ۲۰۶ صفحه تنظیم شده است. مجموعهای از مقالات نویسندگانی مانند کنت دبلیو. استیکرز، کرزیستف پایوتر اسکو رانسکی، میشل اس چلیتر، هنری کیلی و… است که کاملاً مبتنی بر پراگماتیسم است.
آیا واقعا بحران اقتصادی ما فنی است ؟
در این کتاب بیان شده است که بحران اقتصادی زمان ما (فروپاشی مالی بازار املاک و مستغلات) ممکن است صرفاً فنی نباشد. یعنی نتیجه کاربرد نادرست ابزارهای اقتصادی از سوی سیاستمداران و سیاستگذران نیست، بلکه مبتنی بر مدلهای اقتصادی متفاوت و همچنین از فرضیات فلسفی معیوب این مدلهاست که بحران اقتصادی را پدید آورده است.
بهعلاوه، در این کتاب بیان شده است که غلبه بر بحران اقتصادی فعلی ما مستلزم آن است که اقتصاددانان دوباره فیلسوفان اخلاقی شوند یا اینکه فلاسفه بار دیگر خود را درگیر امور اقتصادی کنند.
هدف کتاب
در هردو مورد، هدف این کتاب تقویت گفتوگوی میان دو رشته و به این ترتیب کمک به بهبود زندگی اقتصادی معاصر است.
در مورد نیاز به فلسفه در جهان حاضر تردیدهایی وجود دارد و کسانی عملی نبودن را فلسفه مطرح میکنند. آنها از دریافت نتایج قطعی از مباحثات فلسفی و اعمال این نتایج در زندگی اجتماعی به سرعت و به طور موثر ناامید اند.
در این کتاب بیان شده که فلسفه میتواند به روشهای مختلف به بهبود اجتماعی کمک کند. یکی از این روشها توجه ویژه به پیش نیازها و فرضیات مربوط به استفاده از روایات و توصیفات برای تعریف داستانها درباره پیشرفتها و بحرانهای اجتماعی (اقتصاد و مالی) است.
کنت در این کتاب مقالهای تحت عنوان «فلسفه و بحرانهای علم اقتصاد» دارد که در آن به تبیین دیدگاه جان دیویی میپردازد. جان دیویی معتقد است فلاسفه در زمان ما، باید وقت و انرژی خود را صرف گسترش ایدههایی کنند که به حل بحرانهای واقعی زندگی در قرن جدید، از جمله بحران اقتصادی کمک کند. جان دیویی این فیلسوف آمریکایی به صراحت راه حل مثبتی برای حل بحرانهای زمان خودش ارائه میدهد.
درباره نویسنده
کنت دبلیو. استیکرز استاد فلسفه و مطالعات آفریقا در دانشگاه کاربندل شمالی ایالات متحده آمریکا و بنیانگذار انجمن بینالمللی فلسفه عملی برلین است. کرزیستف پایوتر اسکو رانسکی نیز در مؤسسه دانشگاه opole لهستان فلسفه معاصر، زیباشناسی، انسان شناسی فرهنگی، فلسفه لهستانی و فلسفه آمریکایی تدریس میکند.
این کتاب برای کسانی که اقتصاد سیاسی، نظریه اقتصادی و فلسفه اقتصادی را مطالعه میکنند مناسب است.